WhatsApp Klantenservice: +31 (0)6 148 08 671

Natuursteen bestrating

Informatie over natuursteen bestrating:

Natuursteen, de nieuwste rage voor het  bestraten van het terras en/of tuinpad. Vooral de antraciete natuursteen maten van 50 x 50 en 60 x60 zijn erg populair. Niet alleen omdat natuursteen bestrating erg mooi en een exclusive uiterlijk heeft maar ook omdat het een leven lang mee gaat.

Hier volgen enkele nuttige tips waar op te letten bij gebruik van natuursteen als terras en/of tuinpad.

Ondergrond / Zandbed:

De ondergrond ofwel de fundering die moet worden aangebracht is afhankelijk van het gebruik van de natuursteen bestrating en de dikte van het natuursteen.
Voor een tuinpad of terras van natuursteen kan worden volstaan met een waterdoorlatende zandlaag. Deze dient dan wel voldoende verdicht te worden. Afhankelijk van de grondsoort dient deze voldoende dik te zijn (15-30 cm).
Op deze laag kan men vervolgens het natuursteen  bestraten met grove zand* of op een stabilisatielaag van 1 deel cement en 5 delen gewassen zand gemengd in een molen en handvochtig gemaakt (dit is afhankelijk van de steen keuze). De laagdikte moet ± 5-8 cm zijn dit is dat u natuursteen tegels niet kapot vriezen in de winter.

Verwerken:

Voor verwerking van de natuursteen tegels bestemd voor het terras dient men natuursteen tegels met strakke kanten, facet geslepen kanten of leisteen soorten altijd te verwerken in een gestabiliseerd zandbed van 5 tot 8 cm dikte, zoals omschreven hierboven, op een goed drainerende/waterdoorlatende ondergrond zo gaat u ook beschadegingen van de tegels tegen .
Onze voorkeur gaat uit naar verwerking met een kleine voeg welke ingevoegd kan worden met een voegsplit, zilverzand of brekerzand voor een prachtig resultaat. Hierdoor voorkomt men dat bij eventueel strenge vorst de voegen kunnen barsten.
Natuursteen tegels met een getrommelde afwerking kunnen eventueel ook in een grove zand / splitlaag verwerkt worden voor een rustieker uiterlijk. 

Afwatering, leggen op afschot:

Dit is noodzakelijk voor het afvoeren van het hemelwater (regenwater). Het afschot leggen dient altijd 1 à 2 cm / m¹ te zijn bij natuursteen bestrating. Wanneer men ruwere natuursteen soorten verwerkt moet het afschot meer zijn, i.v.m. water dat er anders op blijft staan en het tegengaan van vorts schade aan de natuursteen bestrating. 

Opsluiten van de bestrating:

Zorg dat de bestrating altijd goed en voldoende opgesloten ligt. Dit is om hoek en kant schade tegen te gaan van de natuursteen bestrating. 

Verwerking Kalksteen en Gres-soorten:

Travertin, zandsteen, serie desert, marmer en enkele kalksteensoorten mogen nooit verwerkt worden in beton. Men dient bij deze soorten altijd een goed drainerende stabilisatie te gebruiken en deze zeker niet nat te verwerken of te verwerken in een zand op split laag. Doet u dit wel dat kan het beton in de tegels trekken dit is omkeer bare schade!

Gemengd verwerken:

Natuursteen is uniek in zijn kleurnuancering en structuur de natuur bepaalt de structuur en kleur dus niet 2 partijen zijn het zelfde. Geen twee stenen zijn hetzelfde. Daarom dienen alle natuursteen tegels, bestratingmaterialen en andere natuursteenproducten vóór verwerking uit verschillende verpakkingen gemengd te worden omdat iedere partij net ander van kleur is. Eventuele klachten of schade door niet goed mengen worden dan ook niet in behandeling genomen.

Bestelhoeveelheden:

Zorg er altijd voor dat men 10% meer besteld dan eigenlijk nodig is. Extra bestellen is nodig voor eventueel snijwerk/zaagverlies en als reserve tegels niet te vergeten. Bij een bijbestelling is het mogelijk dat deze uit een andere partij komen, verschillen in kleur of schakeringen zijn niet uit te sluiten. Eventuele beschadigde tegels dient men te gebruiken voor zaagwerk.

In ons assortiment natuursteen bestrating zit voor ieder terras of oprit wat tussen voor u.